Friday, January 22, 2010

salam pertemuan...
saya ingin berkongsi isi-isi sebuah kuliah yang dihadiri sebentar tadi di masjid sewaktu kaum muslimin menunaikan solat jumaat..benar..Allah telah memuliakan kaum muslimat seperti juga kaum muslimin dalam kalamNya di dalam Surah an-Nisaa ayat 1 yang bermaksud:

1. Hai sekalian manusia, bertakwalah kepada Tuhan-mu yang telah menciptakan kamu dari seorang diri, dan dari padanya[263] Allah menciptakan isterinya; dan dari pada keduanya Allah memperkembang biakkan laki-laki dan perempuan yang banyak. Dan bertakwalah kepada Allah yang dengan (mempergunakan) nama-Nya kamu saling meminta satu sama lain[264], dan (peliharalah) hubungan silaturrahim. Sesungguhnya Allah selalu menjaga dan mengawasi kamu.

[263]. Maksud dari padanya menurut jumhur mufassirin ialah dari bagian tubuh (tulang rusuk) Adam a.s. berdasarkan hadis riwayat Bukhari dan Muslim. Di samping itu ada pula yang menafsirkan dari padanya ialah dari unsur yang serupa yakni tanah yang dari padanya Adam a.s. diciptakan.

[264]. Menurut kebiasaan orang Arab, apabila mereka menanyakan sesuatu atau memintanya kepada orang lain mereka mengucapkan nama Allah seperti :As aluka billah artinya saya bertanya atau meminta kepadamu dengan nama Allah.

Wanita..
satu perkataan yang boleh melabelkan banyak perkara..Antara kaca,permata juga air mata..
Pilihan yang terbaik terletak pada diri wanita tersebut sendiri..Namun, kita sebagai wanita mempunyai rujukan tersendiri..apatah lagi jika wanita tersebut seorang islam..Islam agama yang diredhai Allah..Kedatangan Islam telah merubah potret dunia yang dulunya selalu menzalimi wanita..Buktinya pada Surah an-Nahl ayat 58 yang bermaksud :

58. Dan apabila seseorang dari mereka diberi kabar dengan (kelahiran) anak perempuan, hitamlah (merah padamlah) mukanya, dan dia sangat marah.

Kegemilangan Islam jua kedatangannya telah mengubah persepsi manusia dalam menghakimi manusia bernama wanita..Tetapi mengapa wanita kini semakin tidak menghargai diri mereka sendiri?Tepuk dada,tanyalah iman kita..

Apakah dengan memakai perhiasan dan menunjuk-nunjuk perhiasan yang sepatutnya disimpan menjadikan seorang wanita itu kekal gemilang di mata dunia?Sekekal mana kah perhiasan tersebut akan dipuji manusia?

Wahai wanita..Sayangilah dirimu kerana tiada yang lebih berharga dalam kehidupan ini selain REDHA NYA ALLAH pada kita..

Apakah kamu ingin menjadi kebanggaan dunia yang sementara sedangkan kamu mempunyai pilihan yang lebih baik dengan menjadi kesayangan Allah semata-mata???

96. Apa yang di sisimu akan lenyap, dan apa yang ada di sisi Allah adalah kekal. Dan sesungguhnya Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang sabar dengan pahala yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan. (16:96)

Jadilah kamu wanita seperti mawar yang berduri, harumannya menggamit naluri namun untuk dimiliki payah sekali..

Jangan jadikan dirimu seperti kaca kerana sifatnya kaca mudah pecah dan senang untuk melukakan..

Jadikan air mata tahajudmu memohon kekuatan di kala mata-mata manusia lain terlena sudah..Jadikan Pencipta mu tempat meluahkan keluh kesah waima sandaran harapan untuk dirimu..Kerana seorang wanita itu boleh mengubah seisi dunia hanya dengan hayunan buaian dari tangannya sahaja..

Akhir kalam..
Sama-samalah kita bermonolog dan bermuhasabah diri..Segala yang baik dari Allah, yang buruk dari kelemahan saya sendiri..

13. Dan rahsiakanlah perkataanmu atau lahirkanlah; sesungguhnya Dia Maha Mengetahui segala isi hati. (67:13)0 comments:

Post a Comment

 

web site traffic statistics
Palm Harbor Florida Dating