Tuesday, April 26, 2011

~cahaya~

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

assalamualaikum w.b.r

sihat semua sahabat2 saya?semoga kalian sentiasa dalam lindungan Allah s.w.t. dan jangan lupa update iman dan amal kita walaupun tengah sibuk final exam ni..selamat menjalani final exam untuk semua sahabat...

saya juga sedang menghadapi paper final..insyaAllah..tahun akhir hendaknya..sejurus habis paper first pagi tadi,saya ke kedai buku..pada saya,dengan melihat buku-buku sudah memberi inspirasi dan memberi sedikit ketenangan..alhamdulillah..

dan..yang paling saya gembira..saya dapat 1 buku baru..matahari..(*_+)..saya suka!!!hehe..

saya nak baca buku yang da lama saya tunggu2 ni..kenapa matahari?itu yang saya nak tau..setau saya,matahari memancarkan sinarnya untuk menerangi alam..jadi,dalam buku ini,apa kaitannya?

teringat nasyid cahaya oleh Rabbani..tapi ni cahaya Ilahi..entah kenapa saya rasa nasyid Rabbani banyak memberi keinsafan..mungkin ianya disampaikan atas dasar Islam dan iman serta dilagukan dari hati..


Indah Bintang Di Langit
Sejahteralah Bumi Nur Kasih Yang Terpancar
Kebesaran CiptaMu

Di Sini Ku Temui
CahayaMu Ilahi
Membuka Pintu Hati
Ke Jalan Kebenaran

CahayaMu Penuh Kemuliaan
CahayaMu Penuh Kasih Dan Sayang
Memimpin Kami Menjulang Panji
Berbalas Senyum Dalam Redha

Mengajar Ertinya Ketaqwaan
Mengajar Ertinya Ketabahan
Memutih Hati Yang Kian Rawan
Penawar Jiwa Yang Melara

Biarpun Mata Terpejam
Kasih Tetap Di Hati
Terukir Peribadi
Segirang Matahari
Memancar Hati Sanubariku Berseri
Menerangi

Tak Terputus Khalimah
Sekilasnya Cahaya
Segalanya Kudratku
DariMu.. Ya Allah
Memberi Jalan Yang Diredhai OlehMu
Penyuluh Di Malam Hari

satu sajak saya cipta semasa khusyuk memandang cahaya bulan yang penuh di langit gelap nan pekat pada 1 malam..kerana hakikat manusia yang perlukan Tuhan..dan pesona yang ada dari segi godaan yang mendatang serta pesona yang wujud dari kasih Ilahi itu sendiri..kerana itu,saya beri tajuknya..Pesona..

~Pesona~

memandang alam penuh misteri
ku terpaku sendiri
kapan ku akan pergi?
meninggalkan amalan dan doa anak soleh sebagai ganti

bila ku sedar diri diuji
tertunduk sedih ku meratapi
inikah pengakhiran nasib diri?
sampai kapan ia mahu ditanggungi?

penuh dada ku cuba isi
untuk melawan nafsu yang berdiri
namun x mampu ku turuti lagi
kepada Allah ku mohon jawapan pasti

Ku cari cahaya di celah-celah kabus pagi
sedang dunia memandangku penuh keji
lagaknya bagai sempurna segala sisi
namun ku masih tak henti mencari
hakikat diri yang tenggelam dek nafsu duniawi
kerna pesonanya memukau penuh warna warni

sujud bertafakur ku sendiri
saat alam sunyi sepi
kerna ku tahu Ilahi di sisi menemani
saat matahari tidur di paksi
ku serah diriku menuntut cinta hakiki
yang tak akan pudar walau tiada mentari lagi

~jangan pernah lupa mencari cahaya kebenaran dari Ilahi~

18/4/2011
2.30am
KBE

..kerana Allah tak pernah melupai hamba-hambaNya..

Sunday, April 17, 2011

~saya MAHU~


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

post ini khas untuk along,achik dan adik..angah nak minta hadiah untuk besday angah

nanti ya,walaupun lambat lagi..belikan buku-buku ni boleh ya..




umi dah carikan hari tu, tapi x jumpa..teringin nak baca..

any suggestion from my friends?where can I get this books?

:::mode:teringin pulang menatap wajah umi ayah:::



Thursday, April 14, 2011

~you're priceless~


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

i'm just wanna share something..parents..do you love them?me too..how priceless they're to me..without them,I'm not here..

although I'm not a good kid..but,I'm really thankful for the time being with my parent..I was blessed because I am loved by them..
They're very precious to me..nothing can compare their love to me..Mom,Dad,I'm still trying to be the good one..Alhamdulillah for this opportunity to know Mom and Dad in this world..and I'm really hope we can see each other in Hereafter..

thanks for taught me..
thanks for caring to me..
thanks because you love me..no matter how bad I am..
thanks for make me happy..
thanks for lending your shoulders to me to cry..
thanks for always there for me..
thanks for encouraged me,until what I am now..
and mostly thanks
because you always pray for me..
thanks for everything..


video

~A letter from mom and dad~

My child,
when I get old,
I hope u understand me

I hope u can be patience with me,
When I'm always cranky,
It's all part of getting old,
You'll understand when you're older

If u have spare time,
I hope we can talk,
Even for a few minutes,
I'm always by myself all the time
and have no one to talk to,
I know you're busy with work,
Even if you're not interested in my stories,
Please have time for me..

..I'm not going to last much longer,anyway..

I'm always thinking whether I'm fulfill my responsibility as a daughter..I can't bear to see you crying anymore..O Mom and Dad,forgive me for the wrongs..I know one day, you'll be no longer mine..and I want u to know,I will always pray for you..

Or maybe there's a whispering in my heart saying "Please don't go..I'm still need u"..But I have to faced this reality..alone..without you beside me..

..I know the times will come because I remember this..Kullu nafsin dza iqatul maut..

With that, I'll freely let you go..no matter how sad I am..

I will not forget Mom and Dad,forever..insyaAllah, as long as Allah allow me..

no matter how much I've done..it still cannot compare your love to me..

O Allah,I love them very much..they're very priceless..
..Bless them always O Allah..and please let them enter Your Jannah..

I've taken this video from Youtube..thanks to the kind-hearted one..May God bless you for what you have published..


..Quran version to do well to parent after being loyal to Him..

Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepada-Nya semata-mata, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. [QS al-Isra’ 17:23]

Sunday, April 10, 2011

~untuk yang tersayang~


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

esok bersamaan 11 april genap sudah 25 tahun hidupnya dipinjamkan Allah..
buatnya yang saya sayangi..terima kasih kerana selalu meminjamkan bahu bila saya bercerita kisah sedih padanya..terima kasih kerana mengambil berat terhadap saya meskipun kadang-kadang saya sendiri tidak dapat membaca apa yang tersirat dalam hatinya..terima kasih kerana selalu menggembirakan saya..terima kasih kerana bertanggungjawab pada kami adik-adik..



ketahuilah..angah sangat menyayangi along..juga adik-adik..maafkan kami andai ada mengguris perasaan dan menyakitkan hati along..maafkan kami yang sentiasa menyusahkan along dengan peranan kakak sulung itu..

buat along yang saya sayangi..ketahuilah..kami menyayangi along hingga hujung nyawa kami..

nanti kita makan kek sama-sama ya along..

malam ni supper angah susu panas + madu je..kalau nak,kenalah datang sini..ingat kek ni lagi?nah,special untuk along..

~rindu zaman kekecik dulu saat masing-masing belum berpisah jauh-jauh gini~

5. Hai manusia, jika kamu dalam keraguan tentang kebangkitan (dari kubur), maka (ketahuilah) sesungguhnya Kami telah menjadikan kamu dari tanah, kemudian dari setetes mani, kemudian dari segumpal darah, kemudian dari segumpal daging yang sempurna kejadiannya dan yang tidak sempurna, agar Kami jelaskan kepada kamu dan Kami tetapkan dalam rahim, apa yang Kami kehendaki sampai waktu yang sudah ditentukan, kemudian Kami keluarkan kamu sebagai bayi, kemudian (dengan beransur- ansur) kamu sampailah kepada kedewasaan, dan di antara kamu ada yang diwafatkan dan (ada pula) di antara kamu yang dipanjangkan umurnya sampai pikun, supaya dia tidak mengetahui lagi sesuatupun yang dahulunya telah diketahuinya....
[Surah al-Hajj 22:5]

semoga amalmu seiring pertambahan usiamu

..yang menyayangimu kerana Allah jua..

~nikmat~


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

"dan nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?"

[Surah ar-Rahman]



ucaplah alhamdulillah..dan jangan lupa bersujud padaNya atas segala kurniaNya


Friday, April 8, 2011

~majlis ilmu lagi~


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

assalamualaikum w.b.r.

lama betol saya x jenguk blog saya ni..hmm..da bersawang-sawang dan berlalang-lalang da gamaknya..

oh ya..cuma ingin berkongsi 1 majlis ilmu yang akan diadakan di Masjid Sultan Ismail,UTM Skudai..

ni yang buat saya sayang nak tinggalkan UTM ni..banyak betul majlis ilmu disajikan untuk penghuni-penghuninya..

kali ni adalah dari seorang tokoh yang juga saya kagumi keperibadiannya..Prof.Datuk Dr. Sidek bin Baba..selalu tengok dari jauh je..ni boleh tengok depan mata..alhamdulillah..masih ramai lagi para ilmuwan di muka bumi ini..dan paling utama,di tempat menimba ilmu itu sendiri,UTM sanjungan bangsa..

rasa semangat bila menyanyi lagu UTM kat Dewan Sultan Iskandar sewaktu Kursus Etiket dan Protokol yang berlangsung pada 5 April lepas..buat kawan-kawan yang telah meninggalkan UTM,jangan lupa pada tempat kita menimba ilmu ni ya..

ni banner pasal majlis ilmu tersebut..


jemput datang memeriahkan majlis dan mencuri ilmu..jangan malu jangan segan..

~moh ramai2~

..insyaAllah..



Tuesday, April 5, 2011

~Demi subuh apabila ia bernafas~


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

assalamualaikum w.b.r.



Demi subuh apabila ia bernafas..indahnya suasana pagi..kuasa Allah,subhanallah..alhamdulillah..berpeluang menghirup udara Allah lagi..

Demi subuh apabila ia bernafas [Surah at-Takwir 81:18]

Monday, April 4, 2011

~ayuh mencintai-Nya!~



بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

assalamualaikum w.b.r.

sekadar berkongsi kata-kata dari Ibn Qayyim

"Jika seorang hamba di pagi hari tidak mempunyai keinginan apa pun kecuali Allah...

maka Allah akan memikul seluruh keperluannya,

memberikan semua yang menjadi keinginannya,

mengosongkan hatinya untuk cinta padaNya,

menjadikan lisannya berzikir kepadaNya,

dan menjadikan semua anggotanya memenuhi ketaatan padaNya"



~kerana dunia dicipta untuk manusia, dan manusia pula dicipta untuk akhirat~

Dan aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka mengabdi kepada-Ku. [Surah adz-Dzaariyaat 51:56]

Friday, April 1, 2011

~blog saya dapat award~


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


assalamualaikum pembuka bicara
madah disusun dengan ceria
terima kasih pada tuan empunya
di sini kisah bermula

wah!(+_*)

tiba-tiba rasa nak berpantun sebentar..walaupun pantun saya x berapa menjadi..=)..termalu sudah saya..(~_+)..mood gembira menerima award dari seorang sahabat yang saya kenali di UTM,tempat saya menimba ilmu dan mempelajari kehidupan..kata pepatah..pengalaman adalah guru paling baik dalam kehidupan..jika kita mempelajari pengalaman itu,banyak tersirat dan tersurat yang kita boleh ambil dari pengalaman..

hmm..bab-bab nak cerita ni x berapa mahir sangat jah..hee..bolehkah saya escape dari bab itu?

anyway,terima kasih atas award itu ya jah..blog ini tidak sebagus mana..cuma saya harap teman-teman blog saya yang sudi menjengah dapat sesuatu dari blog saya yang x seberapa ini..saya cuma meminjam ilmu dari Allah..dan saya bersyukur menjadi seseorang yang dapat berkongsi sesuatu di sini..

"jika saya salah,harap ada yang sudi membetulkan"

.terima kasih dari saya.teguran itu kadangkala perlu untuk memperbaiki diri dan keadaan.



panjang pula saya merepek hari ni..(+_*)..sudah masuk hari jumaat..penghulu segala hari..mari sama-sama kita tingkatkan amal dan berusaha menambah iman kita..kerana iman itu sifatnya turun naik..Qarin yang menjadi pendamping kita akan selalu berusaha 'menggoda' kita..



jadi,mari memohon kekuatan dari Allah agar kita sentiasa berada dalam rahmat dan kasihNya..

7 perkara tentang saya?hmm..banyak tu jah..=)..
..jawapan saya..

~biarlah rahsia~
~hee~
..jangan marah ye cik jah..

maaf cik jah..tapi,terima kasih banyak-banyak ye..terharu saya mendapatnya..dan lebih terharu lagi bila ikatan ukhuwah yang dibina masih berpanjangan..alhamdulillah..syukur pada Allah kerana memberi saya sahabat sepertinya..dia yang diberi nama panggilan jah..teman-teman boleh ke blognya ini..secangkir bicara..




 

web site traffic statistics
Palm Harbor Florida Dating