Wednesday, March 31, 2010

kalam mesra dari seorang hamba..part 1

assalamualaikum..

kerana kesuntukan waktu, saya sudah lama tak update blog..ya..rasanya lama juga tak melihat keindahan ciptaan Allah di luar sana..menatap keperincian ciptaan Allah.. Subhanallah..Tiada siapa yang dapat menandingi ciptaan Allah Yang Maha Agung..saya bersyukur diciptakan sebagai salah seorang umat Nabi Muhammad s.a.w. dan mengecapi kemanisan Islam..Meski kadang-kadang, ujian yang diterima dirasakan terlalu berat,namun saya yakin bahawa Allah sedang menguji tahap keimanan saya..siapa saya hendak mentafsir kekuasaan Allah.

Justeru, saya tidak melepaskan peluang mengambil angin sambil menghirup udara segar sedalam-dalamnya..Akibat kekangan masa pada urusan dunia, saya terlupa bahawa alam sekeliling saya turut memainkan peranan dalam mendidik jiwa saya sebagai seorang manusia..sungguh!!saya terkesan bila saya membaca tafsir Surah an-Nur ayat 41 - 46 yang bermaksud :

41. Tidaklah kamu tahu bahwasanya Allah: kepada-Nya bertasbih apa yang di langit dan di bumi dan (juga) burung dengan mengembangkan sayapnya. Masing-masing telah mengetahui (cara) sembahyang dan tasbihnya, dan Allah Maha Mengetahui apa yang mereka kerjakan.

42. Dan kepunyaan Allah-lah kerajaan langit dan bumi dan kepada Allah-lah kembali (semua makhluk).

43. Tidaklah kamu melihat bahwa Allah mengarak awan, kemudian mengumpulkan antara (bagian-bagian)nya, kemudian menjadikannya bertindih-tindih, maka kelihatanlah olehmu hujan keluar dari celah-celahnya dan Allah (juga) menurunkan (butiran-butiran) es dari langit, (yaitu) dari (gumpalan-gumpalan awan seperti) gunung-gunung, maka ditimpakan-Nya (butiran-butiran) es itu kepada siapa yang dikehendaki-Nya dan dipalingkan-Nya dari siapa yang dikehendaki-Nya. Kilauan kilat awan itu hampir-hampir menghilangkan penglihatan.

44. Allah mempergantikan malam dan siang. Sesungguhnya pada yang demikian itu terdapat pelajaran yang besar bagi orang-orang yang mempunyai penglihatan.

45. Dan Allah telah menciptakan semua jenis hewan dari air, maka sebagian dari hewan itu ada yang berjalan di atas perutnya dan sebagian berjalan dengan dua kaki sedang sebagian (yang lain) berjalan dengan empat kaki. Allah menciptakan apa yang dikehendaki-Nya, sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu.

46. Sesungguhnya Kami telah menurunkan ayat-ayat yang menjelaskan. Dan Allah memimpin siapa yang dikehendaki-Nya kepada jalan yang lurus.

dan juga Surah al-Hajj ayat 46 yang bermaksud :

46. maka apakah mereka tidak berjalan di muka bumi, lalu mereka mempunyai hati yang dengan itu mereka dapat memahami atau mempunyai telinga yang dengan itu mereka dapat mendengar? Karena sesungguhnya bukanlah mata itu yang buta, tetapi yang buta, ialah hati yang di dalam dada.

Sambil menyelam, minum air..Begitu pepatah Melayu zaman-berzaman..saya tidak lupa menggunakan mata saya melihat pelbagai ragam manusia di celah-celah kesibukan kota dunia..Setelah mata mendapat input, otak pula mentafsir dengan keupayaan yang terhad anugerah Allah kepada saya..

Jujur saya katakan,saya sungguh takut dengan keadaan dunia akhir zaman ini..MasyaAllah..itulah kata-kata yang bermain di hati saya..Astaghfirullah..saya beristighfar memohon kekuatan kerana saya sebagai manusia cukup lemah dalam memahami kata hati dan melawan goda sang syaitan durjana tanpa redha dariNya..

"Wahai Tuhan yang membolak-balikkan hati,tetapkanlah hatiku dalam agamaMu.."

Kadang-kadang mulut mudah benar melontar bicara..namun di kemudian hari,tiada siapa tahu apa yang bakal terjadi..nau'zubillah..mohon dijauhkan..

atas kecantikan yang ada pada diri setiap manusia itu,mengapa hendak dirosakkan dengan benda-benda yang tak sepatutnya??akal yang Allah ciptakan untuk kita sebagai manusia,mengapa kita sia-siakan sebegitu sahaja??ke mana letaknya agama yang dibangga-banggakan di dalam IC itu??

Melalui gedung-gedung pakaian,saya cukup sayu melihat pakaian yang dipamerkan..bukankah Allah telah menetapkan garis panduan kita sebagai seorang Muslim dari segi pakaian??Firman Allah dalam Surah an-Nur ayat 31 khusus untuk para muslimah yang bermaksud :

31. Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak dari padanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung kedadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara-saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara lelaki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka memukulkan kakinyua agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung.

Saya menyentuh perihal seorang muslimah kerana saya juga seorang muslimah seperti kalian..wahai wanita-wanita seagamaku!!janganlah dibiarkan jajahan kaum yang dilaknat Allah menguasai kita!!cukuplah hiburan yang merajai seantero pemikiran umat Islam kita kini!!adakah hiburan itu satu kehidupan??jawapan semua itu terletak pada diri sahabat-sahabat sekelian..kerana Allah mencipta seseorang itu berbeza-beza..tetapi!!dengan kehadiran rujukan Al-Quran dan sunnah yang ditinggalkan Nabi kita,ia adalah panduan dalam melayari kehidupan..Allah tidak menjadikan sesuatu itu dengan sia-sia..Firman Allah yang bermaksud :

115. Maka apakah kamu mengira, bahwa sesungguhnya Kami menciptakan kamu secara main-main (saja), dan bahwa kamu tidak akan dikembalikan kepada Kami? [23:115]

Dengan senyuman sinis yang dibalas bila diajak menghadiri kuliah-kuliah agama,dengan kata-kata seperti “saya bukan baik sangat nak hadir..”..ayuh!!bangunlah!!sedarlah diri!!kita hidup di dunia ini hanya sekadar satu persinggahan..ianya cuma pinjaman..amat suntuk sebenarnya masa kita hidup di dunia ini..

114. Allah berfirman: "Kamu tidak tinggal (di bumi) melainkan sebentar saja, kalau kamu sesungguhnya mengetahui" [23:114]

Jika kita tidak mencari ilmu,dari mana ilmu itu dapat dicurahkan??analoginya sama seperti kita mula belajar bercakap..kita mendengar,kemudian kita meniru percakapan ibu kita..dalam masa yang sama,ibu tidak berhenti mengajar dan melatih kita dalam berbicara..sehingga menjadi seorang ibu kemudiannya,kita masih lagi belajar..belajar dan mengajar anak-anak kita pula..

Berbalik kepada persoalan hiburan dan pakaian tadi,bila seseorang itu berpakaian menutup aurat pula,beliau kemudian dipandang serong kerana tidak up-to-date..tidak mengikut perkembangan fesyen katanya..sedangkan fesyen-fesyen terkini itulah yang dicipta untuk merosakkan aqidah kita sebagai seorang Islam..Bila tidak menghadiri band-band terkemuka yang giat melancarkan promosi mereka, dikatakan pula ketinggalan zaman..hidup di zaman batu..setakat mana hiburan itu boleh menenangkan hati kita yang duka lara itu??hati yang sakit perlu diubat dengan kalam Allah..mendengar alunan surah-surah yang dibacakan oleh syeikh-syeikh terkemuka saja sudah cukup membuatkan kita mengalirkan air mata..apatah lagi bila membaca tafsirannya yang mengandungi pelbagai ceritera..alunan nasyid pula berupaya mendidik jiwa bila kita benar-benar menghayati maknanya..

Pakaian dan hiburan!!Inilah serba sedikit ideologi mereka-mereka yang terlibat dalam meliberalisasikan pemikiran umat Islam..sedarlah sekali lagi wahai sahabat-sahabat seagamaku!!mereka punya agenda tersirat dalam mereka pakaian-pakaian kita..zahirnya kelihatan cantik..namun hakikatnya,semua yang perlu disembunyikan sebagai seorang muslimah bukan untuk tatapan umum,semakin ditonjolkan..kini mawar tidak lagi berduri..mudah dipetik, hidup seketika, kemudian layu dimamah hari..


0 comments:

Post a Comment

 

web site traffic statistics
Palm Harbor Florida Dating